به گزارش شرکت سرمایه گذاری خدمات صنایع روستایی عشایری جاهد، یورونیوز گزارش داد هیدروپونیک (تکنیک رشد گیاهان با استفاده از محلول مغذی مبتنی بر آب به جای خاک است و می تواند شامل یک بستر دانه ای یا محیط های رشد مانند ورمیکولیت، الیاف نارگیل یا پرلایت باشد) تنها از 10 درصد آب مورد نیاز برای کشت سنتی استفاده می کند.
در میان کمبود آب و کاهش زمین های قابل کشت، برخی از خرده مالکان در مصر به کشاورزی بدون خاک روی آورده اند.
در این تکنیک از بسترهایی مانند ماسه یا فوم استفاده می شود که به میزان قابل توجهی میزان آب مورد نیاز گیاهان را کاهش می دهد.
این روش همچنین مقدار کود مورد نیاز را که یکی از گران ترین نهاده های کشاورزی است، کاهش می دهد.
با این حال، کارشناسان هشدار میدهند که هزینههای بالای راهاندازی و محدودیتهای محصول خاص میتواند استفاده گسترده از این روش را در این کشور آفریقایی محدود کند.
کشاورزی بدون خاک چیست؟
کشاورزی بدون خاک – که به عنوان هیدروپونیک شناخته می شود - به معنای رشد گیاهان با استفاده از آب غنی از مواد مغذی بدون خاک و در داخل گلخانه های بسیار کنترل شده است.
بسترهای بدون خاک مانند ماسه، شن، خاک رس، فوم یا اسفنج برای حمایت از ریشه گیاهان استفاده می شود.
در برخی موارد، مخازن ماهی به سیستم متصل می شوند تا فضولات حیوانی مغذی را به گیاهان منتقل کنند.
گزارش صندوق جهانی طبیعت در سال 2020 نشان داد که هیدروپونیک تنها از 10 درصد آب مورد نیاز برای کشت سنتی استفاده می کند. همچنین جنگل زدایی را کاهش می دهد و استفاده از آفت کش ها را به حداقل می رساند.
این روش در کشوری که با کمبود آب مواجه است ضروری است و همچنین دارای مزایای اقتصادی است زیرا تقریباً 60 درصد از کودهای مورد نیاز را صرفه جویی می کند.
با وجود مزایای این روش، هیدروپونیک نمی تواند برای کشت محصولات استراتژیک استفاده شود.
استفاده از محلولهای کشاورزی بدون خاک برای محصولاتی مانند گندم، برنج، جو یا ذرت معمول نیست.
هیدروپونیک فقط برای پرورش سبزیجات برگدار و برخی سبزیجات ساده استفاده می شود. تمام گلخانه ها چه در مصر و چه در خارج از کشور برای این اهداف مورد استفاده قرار می گیرند.
یکی دیگر از چالش های کشاورزی بدون خاک هزینه های بالای راه اندازی آن است. به گفته ال سعید، سرمایه اولیه یک مزرعه تجاری هیدروپونیک بیش از 100000 یورو است.
البته این روش به جلوگیری از بسیاری از مشکلات کشاورزی سنتی مانند بیماری های منتقله از خاک از جمله شوری خاک، کم آبی و دمای بالا کمک می کند.
دکتر علی افروس رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان خوزستان، متخصص آب و خاک و نائب رئیس شرکت سرمایه گذاری خدمات صنایع روستایی عشایری جاهد درباره استفاده از این رویکرد در صنعت کشاورزی گفت باتوجه به اقلیم غالبا خشک و نیمه خشک کشور، رشد جمعیت و نیاز به توسعه صادرات غیرنفتی و همچنین حداکثر بهره برداری از حوزه کشاورزی و توسعه صادرات کشاورزی ایمن؛ روی آوردن به کشت های هیدروپونیک (آب کشت) و ایروپونیک (هواکشت) بسیار حیاتی است؛ کشت هایی که ضمن مصرف آب بسیار پایین، ذخیره خاک، کاهش کود و سم و سلامت محصولات کشاورزی را تضمین می نمایند. این مهم زمانی بیشتر نمود پیدا می کند که در دهه های اخیر به واسطه تغییرات اقلیمی گسترده، میزان بارش ها در کشور به شدت پایین آمده است.
دیدگاه خود را بنویسید